Okos épületek

INTELLIGENS ÉPÜLETEK VEZÉRLŐRENDSZEREI

Legyen szó bármilyen épületről (munkahely, vagy otthon), egyre többen éreznek arra igényt, hogy az épületüket olyan rendszerekkel szereljék fel, melyek az épület bonyolult, szerteágazó rendszereit (fűtés, hűtés, meleg víz termelés, világítás, öntöző, redőnyök, szellőztető, árnyékolók, medence-gépészet, kapuk mozgatása, riasztó, tűzjelző, stb.) egybe fogják, és egy közös felületre hozzák, mely úgy működik, ahogy a Megrendelő kívánja. E rendszert egyrészt a rendszerek sokasága és bonyolultsága, másrészt pedig a kényelmi és presztízsfunkciók hívták életre. Ha csak egy otthoni családi házba gondolunk bele, akkor már érezzük is, hogy mi mindenről is lehet szó.

​A tevékenységi kör része képen az alábbi feladatkörökkel foglalkozunk:

Helyszíni felmérés és igényfelvétel

Az elképzeléseket a helyszínen megjelenve rögzítjük, a jelenlegi rendszert (ha van) megvizsgáljuk, és pontosan, részletesen rögzítjük az Ön elképzeléseit. Pontosan megértjük a feladatot.

​Kiviteli tervdokumentációk elkészítése, ha kell engedélyeztetési tervfejezettel együtt

A leegyeztetett igények alapján olyan kiviteli dokumentációt készítünk műszaki leírással és rajzokkal, melyek alapján akár a tulaj, a kivitelezők, vagy a hatóságok is eligazodnak. A tervdokumentáció megfelelő mélységű a kivitelezéshez. Egy jó terv elsősorban azért kell, hogy lerögzítse az igényeket, csak másodsorban szükséges azért, hogy ha elkérik a hatóságok, akkor legyen mit odaadni.

​Más villanyszerelő vállalkozás szerelése esetén tervezői művezetés, felelős műszaki vezetés

Sokszor előfordul az, hogy a Megrendelőnek van már olyan ismerőse, jól bevált csapata, akikkel szeretné megcsináltatni a kábelezési és egyéb munkákat. Bár nem javasoljuk, mert nem könnyű, és nem is olcsóbb feltétlenül, de ez esetben biztosítunk Tervezői művezetést a kivitelező csapat részére. De minden esetben a rendszer teljessége, hibátlansága és a számon kérhető felelősség érdekében azt javasoljuk, hogy egy kézben legyen a kivitelezés már a tervezéstől kezdve a programozásig bezárólag.

​Vezérlő- és energia elosztó szekrény szerelése

A rendszer lelke egy vezérlőszekrény, melyben helyet kapnak mind a ház energia elosztásához szükséges megszakítók, mind a működtetési feladatot ellátó elemek. A miáltalunk telepített és tervezett rendszerekben nincs több párhuzamos rendszer, csak egy szekrény van, amiben minden megtalálható címkékkel és rajzokkal, ábrákkal. Így a kezelésük nem okoz gondot.

​Szerelvények meghatározása, kiválasztása

A rendszer szerves részét képezik a konnektorok, kapcsolók, egyéb interfészek. Ezek kiválasztásában és kedvezményes áron történő biztosításában is partnerek tudunk lenni. De amennyiben a Megrendelő maga szeretné megvásárolni a szerelvényeket, úgy egy listát adunk, hogy mire van szükség.

​Épületgépész tervezővel, kivitelezővel való egyeztetés lebonyolítása, kipróbált partner ajánlása

Két örök ellenség az épületgépész és a villanyszerelő. Nem egyszerű a kettő közti elkoordinálás, és sokszor a felvetett probléma megértése sem. Azért, hogy az együttműködés zökkenőmentes legyen, már a tervezéstől kezdve szoktunk együttműködni mind a gépész tervezővel, mind az épület tervezőjével együtt, és így egy jól összekoordinált, megvalósítható tervet kaphat kézhez a Megrendelő, ami nem rejt hibákat magában. Még jobban örülünk annak, mikor bennünket kérnek fel arra is, hogy javasoljuk épületgépész, vagy akár építész kivitelezőt is, mert ilyenkor a már kipróbált csapattal tudunk gyorsan, olcsón és jó minőségben vita nélkül munkát végezni.

​Vezérlési feladatok meghatározása, az épület működésének kigondolása

Mivel intelligens épületről van szó, ezért minden utólag megváltoztatható, átprogramozható. Ezért magukat a pontos működési mechanizmusokat, és azt, hogy egy nagyobb helyiségben a helyiség falára tett számos nyomógomb közül mi mit csinál majd az épületen… nos ezt ráérünk később is meghatározni, hisz bármikor újra lehet programozni, ha mégsem jó.

​Teljesen egyedi szoftverírás az egyedi vezérlőkre az igények alapján

A vezérlési feladatokat egy központi vezérlő látja el, melynek a programját az előbbiekben elhangzottak alapján folyamatosan lehet frissíteni, kialakítani. Ez nem egy felkonfigurálható rendszer. Ez egy dobozából üresen kivett eszköz, melyre szabadon bármilyen programot meg lehet írni. Emiatt teljesen egyedi, gyors, és biztosan azt tudja, amit kell. Emellett a rendszerhez általában tartozik egy-vagy több érintőképernyős kijelző is, melyre szintén szabadon elkészíthető grafikájú programot lehet megírni, amiről szintén lehet vezérelni a rendszert. Mindezt belső hálózatról, vagy internetről is el lehet érni. Természetesen mód van SMS vezérlésre, jelzésre is.

​Betanítás, későbbi segítségnyújtás

A kialakult rendszer megvalósulási, átadási dokumentációja úgy készül el, hogy nem csak a jogszabályokban megfogalmazott kötelező részeket tartalmazza, hanem mindezt úgy kialakítva alkotjuk meg, hogy a Megrendelő tökéletesen tudja kezelni az elkészült rendszert.

​Műszaki szolgáltatások

A fentieket kiegészítő egyéb szolgáltatásainkat a „Műszaki szolgáltatások” tevékenységi körünket bemutató anyagon találja.